Doe sociaal:
Scan

Veilig Ondernemen Scan moet ondernemers helpen

Aanstaande dinsdag lanceert Minister Opstelten van Veiligheid en Justitie de Veilig Ondernemen Scan, aan deze scan hebben VNO-NCW en MKB-Nederland meegewerkt. De scan, een korte digitale vragenlijst, moet het veiligheidsbewustzijn van ondernemers vergroten en leidt tot een passend advies over preventieve maatregelen.

De scan is bedoeld voor het midden- en kleinbedrijf. Aan de orde komen onder anderen inbraak, diefstal, overval, ICT-criminaliteit, afpersing, overlast, vernieling en geweld. Direct als de ondernemer klaar is met het invullen van de scan krijgen zij een onafhankelijk advies over gedragsbeïnvloeding, organisatorische, bouwkundige en elektronische maatregelen. De scan en het daarbij komende advies zijn volledig gratis beschikbaar via de website www.veiligondernemenscan.nl. Kleine bedrijven komen in aanmerking voor een vergoeding voor te nemen maatregelen via www.hoeveiligisuwzaak.nl/vkb.

Volgens minister Opstelten van Veiligheid en Justitie zijn de ondernemers er niet goed genoeg van bewust wat de risico’s zijn. Het kan allemaal een stuk beter en veiliger, het is ook voor de ondernemers zelf goed als alles gewoon goed beveiligd en beschermd is, dat scheelt aan het einde lekkage door bijvoorbeeld diefstal of misschien in het ergste geval een overval. Voorkomen is altijd beter dan genezen.

Het Centrum voor Criminaliteit en Veiligheid heeft de scan ontwikkeld. Daar werkten verder Transport en Logistiek Nederland, Koninklijke Horeca Nederland, Detailhandel Nederland en het Verbod van Verzekeraars aan mee. De scan is onderdeel van het Actieplan Criminaliteit tegen Bedrijven. Met dank aan de vele partijen die meewerkten aan het project konden zij precies een beeld krijgen van wat er in de meeste gevallen mist gaat en waardoor, daardoor is het advies ook precies op maat verkrijgbaar en heeft iedere ondernemer er wat aan.