Doe sociaal:

MKB-Banner-home

Noord-Holland in het kort

Noord-Holland ligt in het noordwesten van Nederland en huisvest de hoofdstad van ons land, Amsterdam. Deze stad is echter niet de provinciale hoofdstad, dit is Haarlem. Een andere grote stad in de provincie is Alkmaar, bekend van de kazen. In de provincie wonen ongeveer 2,7 miljoen mensen. Noord-Holland is een schiereiland en wordt omringd door veel water: naast de Noordzee ook de Waddenzee en het IJsselmeer. Noord-Holland is verbonden met Zuid-Holland en Utrecht in het zuiden, in het oosten met Flevoland via de Houtribdijk en in het noorden via de Afsluitdijk ook met Friesland. De provincie ligt dus erg centraal in ons land. In Noord-Holland is veel historie en nationaal erfgoed te vinden, zowel in Amsterdam als in de kleinere historische stadjes en dorpen in de provincie.
Het Amsterdams is niet het enige dialect in deze provincie, ook het Tessels, Wierings en Volendams en vele andere dialecten worden lokaal gesproken.

Landelijk

Noord-Holland bestaat uit 55 gemeenten, van Aalsmeer tot Zijpe. Het eiland Texel is een van deze gemeenten. De westkust van de provincie wordt door duinen beschermd tegen hoog water. Verschillende bekende badplaatsen liggen hier, zoals Zandvoort en IJmuiden Het volkslied van de provincie heet ‘Ik houd van het groen in je wei’, dit benadrukt het landelijke karakter van een groot deel van de provincie.

online

Ondernemer
Consumenten-knop