Doe sociaal:
Massachusetts Institute Of Technology

Amsterdam moet derde universiteit krijgen

Vanuit zowel binnen- en buitenland hebben bedrijven en instellingen ideeën aangedragen voor een nieuw technologisch kennisinstituut in Amsterdam. Begin april schreef de gemeente een competitie uit genaamd ‘derde universiteit in de hoofdstad’, tot op heden hebben dertien samenwerkingsverbanden gereageerd op de competitie.

Grote topinstellingen

Een aantal grote multinationals en internationale top-instellingen, waaronder het prestigieuze Massachusetts Institute of Technology (MIT), toonden al interesse in betrokkenheid bij een Amsterdams technologisch instituut. Welke bedrijven zich daadwerkelijk hebben aangemeld voor het plan, is momenteel nog niet bekend. De gemeente wordt uiteindelijk geadviseerd door een onafhankelijke jury. Dit moet de keuze voor de gemeente wat eenvoudiger maken. Uiteindelijk zal 17 juni bekend worden welke vijf voorstellen de hoofdstad verder uitgewerkt wil zien. Om zo een beter idee te krijgen.

Economische zaken

De wethouder van Economische Zaken Carolien Gehrels was aangenaam verrast door de grote interesse en aansprekende partijen die zich inzetten voor een derde universiteit in Amsterdam. ‘Dit ondersteunt een beweging naar een diverse economie met meer aandacht voor technologie. We zoeken met deze competitie naar mogelijkheden om talent, kennis en bedrijven blijvend aan de stad te binden’. De gemeente Amsterdam hoopt met een nieuw topinstituut in de gemeente de economische groei en werkgelegenheid in de stad enorm te stimuleren. De bedoeling is dat internationale bedrijven en kennisinstellingen er gezamenlijk kunnen werken aan oplossingen voor grootstedelijke vraagstukken op het gebied van bijvoorbeeld afval, energie en gezondheid.

Najaar

In het najaar wil de gemeente uitsluitsel hebben en een besluit maken over de nieuwe universiteit. Al met al een positief punt voor de gemeente en het land.